За два роки Міністерство освіти і науки України має намір різко скоротити кількість державних ВНЗ. Президент України видав Указ "Про забезпечення дальшого розвитку вищої освіти в Україні", у якому одним із завдань для галузі визначене "вдосконалення протягом 2009–2010 років мережі вищих навчальних закладів державної та комунальної форм власності, створення укрупнених регіональних університетів з метою посилення наукової та інноваційної складових їхньої діяльності". 

Це питання обговорюється в Міністерстві освіти і науки України вже кілька років, проте відповідні проекти урядових рішень так і не були затверджені. 

Міністерство надає питанню укрупнення першочергове значення, стверджуючи, що це дозволить забезпечити якість вищої освіти та повернути до ВНЗ наукову діяльність. 

За словами керівника департаменту вищої освіти МОН Болюбаша, першим кроком у такому переформатуванні повинна стати централізація вищої освіти, другим — її оптимізація, яка означає не закриття, а об'єднання навчальних закладів. МОН вбачає в цьому ще й шлях до економії. 

МОН планує реорганізувати систему ВНЗ, об'єднавши їх по регіональним або ж галузевим ознакам. Втім, майбутню карту української вищої школи, якою її бачать чиновники, у МОН не розголошують, щоб не викликати передчасного обурення серед працівників освіти.

Оценка - 1.0 (8)

2008-10-26 • Просмотров [ 2906 ]