27 грудня 2008 року Кабінет Міністрів України прийняв постанову, якою затвердив новий Порядок присвоєння вчених звань професора і доцента. В своєму інтерв’ю львівській газеті "Суботня пошта" Міністр освіти і науки України Іван Вакарчук прокоментував зміст політики МОН щодо атестації наукових кадрів.  На думку Міністра Івана Вакарчука, впровадження положень Постанови передбачає не просто радикальне підвищення якості наукових кадрів найвищої кваліфікації, а й повернення питомих для академічного середовища етичних і моральних норм. "Мета цього є очевидною - уникнути подвійного, розмитого та розширеного трактування критеріїв щодо присвоєння вчених звань. Постанова припиняє невластиві для наукової спільноти адміністративне призначення наукових звань за особливі заслуги "в чомусь" поза науковою та викладацькою діяльністю претендентів", - наголосив міністр освіти. 

Міністр Іван Вакарчук вважає: "Наукова громада повинна створити атмосферу, у якій дотримувалися б наукової етики, а водночас людині, що недбало ставиться до своїх обов'язків і не відповідає званню справжнього вченого, мало б стати зрозуміло, що так тривати більше не може. Треба публічно про це говорити, а відповідати за ці процеси і таку фільтрацію має академічна спільнота". 

"Свого часу, коли я був ректором Львівського університету, - розповів міністр, - то на посаду доцента, до прикладу, вимагав, щоб кандидат мав написаний власноруч підручник чи посібник. Вимагав публікації в журналах. І були випадки, коли атестація не відбувалася. Тепер ми ці правила запровадили на рівні всієї країни". 

"Запровадивши обов’язковість грифу МОН на підручники та посібники, Міністерство вводить єдиний стандарт видань і уніфікує вимоги, ставлячи всіх претендентів у рівні умови. Винятків не буде. Прирівнювання грифу інших міністерств і відомств до грифу МОН не буде", - наголошено в роз’ясненні міністра освіти. 

Насамкінець Іван Вакарчук зазначив, що метою є повернення довіри суспільства до вчених звань, повернення шани до цих високих академічних рангів. 

Детальніше про ініціативи міністра, про успіх та критику реформ освіти, особливості нового порядку присвоєння вчених звань, "територію свободи" - університетську автономію, рейтингову систему вищих навчальних закладів, підготовку аспірантів та фінансування професійно-технічної освіти ви дізнаєтеся зі шпальт газети "Суботня пошта" та на сайті Міністерства освіти і науки України.

Оценка - 1.0 (9)

2009-02-07 • Просмотров [ 3129 ]